Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

İTÜ Robot Olimpiyatlarına Hazır mısınız?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Robotlarını hazırlayıp, yarışmaları bekleyenleri oldukça heyecanlandıracak ve Türkiye’nin en saygın robotik organizasyonlarından biri olan İTÜRO (İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları) başlıyor. İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 8 - 9 - 10 Nisan 2016'da, İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde onuncusu düzenlenecek olan İTÜ Robot Olimpiyatları, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce yarışmacı ve izleyiciyi bir araya getirmeye hazırlanıyor.

İTÜRO 2016

Çalışkan ve başarılı bir ekip ile yoluna devam eden İTÜRO, uluslar arası bir organizasyon olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ayrıca olimpiyatlarda sadece robot yarışması değil, deneyimli kişiler tarafından robotik ve kontrol bilimi gibi alanlarda seminerler, söyleşiler, paneller ve sergiler düzenlenmektedir.

2007'den beri amaçlarını yerine getiren ve hedeflerini büyüterek ilerleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları (İTÜRO), tüm robotik ve teknoloji severleri 10. kez ağırlamaya hazırlanıyor.

Geleceğe ışık tutmaya hazırlanan gençlerimiz de heyecanla bu tür etkinliklere katılıyor ve  günlerini dolu dolu geçiriyorlar. Üstelik organizasyon katılımcıları, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde kurulan masalarda robotlarını sergileme fırsatı buluyorlar.

Robot yarışmasına katılacak yarışmacılar, İTÜRO 2016 ile Mikro Sumo, Çizgi İzleyen, Yangın Söndüren, Kendini Dengeleyen, Labirent, Serbest, Merdiven Çıkan, Senaryo: İnşaat, Renk Seçen ve Basketbol kategorileri içerisinden iddialı oldukları alanda yarışabilecekler. Kategoriler ile ilgili kısaca bilgi verilecek olursa:

1. Mikro Sumo Kategorisi

Bu kategori için hazırlanan mikro sumo robotlar, özel yuvarlak ring üzerindeyken ring çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring dışına çıkmamaya ve karşılaştıkları rakibini de ringin dışına itmeye çalışırlar.

2. Çizgi İzleyen Kategorisi

Çizgi izleyen robotlar, önceden belirlenen bir parkuru (siyah zemin üzerine çizilen beyaz çizgi, ya da tam tersi) sensörleriyle algılayarak takip eden robotlardır. Bu kategorideki yarışmacılar, hazırladıkları robotları ile parkuru hatasız ve en hızlı şekilde bitirmeye çalışmaktadırlar.

3. Yangın Söndüren Kategorisi

Bu yarışmaya katılan robotlar, labirent şeklinde hazırlanan parkurun odalarında bulunan mumları söndürmeye çalışırlar.

4. Kendini Dengeleyen Kategorisi

Kendini dengeleyen robotlar, çalıştırılmadığında düşen, çalıştırıldıklarında ise kendiliğinden dengesini sağlayan robotlardır.

5. Labirent Kategorisi

Bu kategoride yarışacak olan robotlar, otonom hareket ederek önceden belirlenmiş sabit bir labirenti çözmeye çalışırlar.

6. Serbest Kategorisi

Bu kategoriye katılım yapan yarışmacılar, diğer tüm kategoriler dışındaki çalışmaları ile katılabilirler. Bu projeler, hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmektedir.

7. Merdiven Çıkan Kategorisi

Başarı kriterinin en az bir basamağı çıkabilmek olan bu yarışmada ise robotlar, farklı yüksekliklere sahip basamakları çıkıp inerek parkuru tamamlamaya çalışırlar.

8. Senaryo Kategorisi: İnşaat

Her sene farklı bir görevin olduğu senaryo kategorisinin bu sene geçerli olan görevi "İnşaat"tır. En az iki bloğun yapı bölgesine taşınmasının başarı kriteri olduğu bu kategoride robotlar, kendilerine verilen bloklarla önceden belirlenen yapıyı hatasız ve en kısa sürede oluşturmaya çalışırlar.

9. Renk Seçen Kategorisi

Bu kategoride yarışacak olan robotlar, aldıkları renkli silindirleri doğru renkli karelere bırakmalıdırlar. Başarı kriteri en az bir silindiri doğru kareye yerleştirmektir.

10. Basketbol Kategorisi

Basketbol kategorisinde yarışacak olan robotlar ise karşılarına gelen potaları algılayıp, basket atmalıdır. Başarı kriteri ise en az bir topun potaya girmesidir.


  1. Yorum bulunmamaktadır.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık