Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

WordPress'te CPU kullanımı nasıl azaltılır?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


WordPress kullanıpta, başına bir kerede olsa CPU sorunu gelmemiş kimse yoktur sanırım. WordPress fazlası ile profesyonel bir yazılım. Fakat temaydı, eklentilerdi derken zaman zaman CPU sorunu baş gösteriyor. Dolayısı ile yüksek özellikli bir sunucunuz yok ise, CPU sorununu çözmeniz zorunlu bir hâl alıyor. Bunun için aslında birden fazla çözüm söz konusu. Fakat ben sizlere gerçekten yararlı olabileceğini düşündüğüm yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Umarım CPU sorunu çekip, saatlerce stres içerisinde kalan arkadaşlarımıza da bu vesile ile yararımız dokunur. Şimdiden herkesin CPU sorununun çözülmesini dilerim.

1) Kullanılmayan ve gereksiz etkentiler çöpe gidiyor:

Eklentiler başlı başına CPU canavarı diyebilirim. Dolayısı ile size kesinlikle lazım olan eklentiler dışında, diğer eklentileri kaldırın. Ayrıca kullanmadığınız eklentileri de etkisizleştirip bırakmak yerine, tamamen kaldırın. Çünkü bazı eklentiler veritabanında tablo oluşturduğu için, durduk yere veritabanınızı da işgal etmesine gerek yok. Az ama öz eklenti kullanmaya özen gösterin. Ayrıca kolay bir şekilde yapılabilecek şeyler için de eklenti kullanmanıza gerek yok. Reklam alanları vs. gibi alanları kendiniz araştırma yaparak kodlayabilirsiniz.

2) Google Analytics dururken, sayaç eklentileri kullanmayın:

WordPress için aşırı derecede fazla sayaç eklentisi mevcut. Fakat ben Google Analytics gibi mükemmel bir servis durur iken, insanların neden bu eklentileri tercih ettiklerini hiç anlamıyorum. Yani hiç gerek yok. Yazı okunma sayısı gibi eklentilere bir şey demiyorum. Fakat sayaç bazlı olan eklentiler kesinlikle CPU canavarıdır. Yani mümkün olduğunca sayaç eklentilerinin hiçbirisini kullanmayın. Gül gibi Google Analytics var iken, boşuna sayaç eklentileri ile blogunuzun CPU'sunu zorlamanızı önermem.

3) Cache (Önbellekleme) eklentileri kullanmaya özen gösterin:

Önbellekleme eklentilerinin yararı oldukça büyük. Kesinlikle Cache diye tabir edilen önbellekleme eklentilerinden kendinize uygun olanı kullanmaya özen gösterin. Örneğin; DB Cache Reloaded Fix adlı eklentiyi kullanabilirsiniz. DB Cache Reloaded Fix adlı eklenti ile ilgili yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Veyahut daha geniş kapsamlı olan W3 Total Cache eklentisini kullanmayı deneyebilirsiniz. W3 Total Cache eklentisi çok kapsamlı olduğu için, internette iyice araştırma yaptıktan sonra yüklemenizi öneririm.

4) Resimlerinizin boyutunu küçültün ve kodlarınızı sıkıştırın:

CPU fazlası ile geniş bir kavram. Yani aklınıza gelen tüm optimizasyon ve minimize işlemlerini beklemeden gerçekleştirmeniz gerekiyor. Keza, siz durmaya devam ederseniz emin olun CPU'da yükselmeye devam eder. Elinizden geldiğince sitenizdeki resimlerin boyutunu küçültmeye çalışın. Bunun için Yahoo! Smush.it™ işinizi görecektir. Bu konu ile ilgili yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu ve bu yazımı inceleyerekte sitenizdeki temanıza ait kodlarını sıkıştırabilirsiniz.

5) Temanızı düzenleyerek, SQL'den veri çekilmemesini sağlayın:

WordPress'te birçok şey SQL'den çekiliyor. Dolayısı ile sitenizin başlığından, birçok şeye kadar her şey SQL vasıtası ile otomatik olarak çekiliyor. Dolayısı ile bizler de, kullandığımız temayı düzenleyerek SQL'den veri çekmek yerine, çekilen ilgili veriyi direkt kendimiz ekleyeceğiz. Böylelikle SQL'den tema için gerekli olan veri çekilmemiş olacak.

Örneğin temanızdaki "header" adlı dosyadaki aşağıdaki kodu bulun:

<?php bloginfo('template_url'); ?>

Yukarıdaki kod, temanızın bulunduğu dizinin linkidir. Örneğin bir JavaScript dosyasını çeker iken, ilgili JavaScript dosyasının başına bu kod gelir. Bu kod da SQL'den ilgili veriyi çekerek, direkt sitenize yansıtır.

Dolayısı ile bu kodu gördüğünüz zaman direkt o kodun linkini bulun ve komple o link ile bu kodu değiştirin. Böylelikle SQL'den veri çekilmemiş olacaktır. İsterseniz bunu diğer bir örneğimiz ile pekiştirelim.

Temanızın "header" dosyasına girerek aşağıdaki kodu bulun:

<?php bloginfo('name'); ?>

Şimdi yukarıdaki kod da, sitenizin adını SQL vasıtası ile çekerek, sitenize yansıtmaktadır. Dolayısı ile siz bu kodu kaldırıp, ilgili kodun bulunduğu yere direkt site adınızı yazarsanız, SQL'dan veri çekilmemiş olacaktır. Temanızdaki diğer tema dosyalarında da bu tarz kodları bulduktan sonra, örneklendirdiğim şekilde değiştirerek, SQL'dan veri çekilmemesini sağlayabilirsiniz.

Elimden geldiğince CPU sorununa çözüm olabilecek önerileri sunmaya çalıştım. Fakat bu çözüm önerileri kimisine faydalı olacak, kimilerine ise olmayacaktır. Eğer ki sürekli olarak bir CPU sorunu yaşıyorsanız daha yüksek özellikli bir Hosting'e geçmenizi öneririm. Veyahut internette CPU sorununa çözüm olabilecek diğer önerileri okuyarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca WordPress için geliştirilmiş olan diğer Cache eklentilerini de araştırarak deneyebilirsiniz. Mutlaka fayda sağlayacaktır. Şimdiden herkese kolay gelsin.


    • Berke Diken
    • 10 Ekim 2012, 03:45

    SQL'den veri çekme, eklenti kurma, e o zaman açın HTML'de yapın sitenizi, İYS ile ne uğraşıonuz?

    • Doğan Gezici
    • 11 Ekim 2012, 13:53

    @Berke Diken;

    Merhaba,

    WordPress gibi yazılımlar yalın hâlde iken (eklentisiz vs.) yüksek bir olasılık ile herhangi bir problem çıkarmaz. Fakat eklenti kurulumları, tema bazlı ayarlamalar sonrasında CPU kullanımı bazında CPU sıkıntılarının ortaya çıkma olabilitesi oldukça yüksektir.

    Bu doğrultuda yazımızda anlatılanlar da, tamamen bu durumun önüne az ya da çok geçmeye çalışmak içindir. İhtiyaç duyan arkadaşlarımıza yararlı olabileceği kanısında olduğumuz için, ilgili yazıyı kaleme almış bulunmaktayız.

    İyi Çalışmalar

    • Kartal Sukru
    • 25 Kasım 2012, 04:12

    sql kod açılımını anlayamadım pek?
    Bu çok etki eder mi bazı kodları sayfadan çıkardığımızda sayfa açılmıyor bile...

    • Doğan Gezici
    • 26 Kasım 2012, 21:39

    @Kartal Sukru;

    Merhaba,

    SQL vasıtası ile veri çekme işlemi, veritabanı ile gerçekleştirilmektedir. Dolayısı ile bu durum da, sitenizin büyüklüğüne göre sitenize daha fazla yük bindirilmesine yol açmaktadır.

    Hâl bu olunca, sitenize ait site başlığı vs. gibi birçok veriyi SQL ile çektiğinizde, bu durum sitenize daha çok yük binmesini beraberinde getirecektir. Dolayısı ile elinizden geldiğince site başlığınız gibi verileri SQL ile çekmek yerine, eliniz ile yazarsanız sitenizin yükünü de hafifletmiş olursunuz.

    İyi Çalışmalar

    • Kartal Sukru
    • 27 Kasım 2012, 16:10

    @Doğan Gezici

    Eyvallah dostum tavsiyelerini okumaya devam ediyorum...
    Kolay gelsin... RSS alıyorum sayfanı, konular çok iyi.

    • Doğan Gezici
    • 27 Kasım 2012, 21:07

    @Kartal Sukru;

    Merhaba,

    İlgi ve alâkanız için teşekkür ederiz.

    İyi Çalışmalar

    • Abdullah Uğurlu
    • 21 Temmuz 2013, 01:53

    Sitemde bedava host kullanıyordum sürekli CPU kullanımını aşmıştım yazınızı buldum çok yardımcı oldu

    • Abdullah Uğurlu
    • 21 Temmuz 2013, 02:00

    Bu arada Tek JetPack Eklentisini kullanmanızı tavsiye ediyorum birde seo eklentisi diğerler eklentileri kaldırın ben öyle yaptım...

    • Murat
    • 19 Ağustos 2013, 16:33

    Merhaba bu kod değiştirme yerlerini daha net bir şekilde açıklar mısınız ?

    • Doğan Gezici
    • 19 Ağustos 2013, 17:04

    @Murat;

    Örneğin aşağıdaki kodu, temanızın "header" dosyası içerisinde bulunuz.

    <?php bloginfo('name');?>

    Yukarıda bulduğunuz kod, sitenizin adını yansıtmaktadır. Yukarıdaki kodu silip, onun yerine Sitenizin Adı'nı yazmanız yeterli olacaktır.

    Bu şekilde site adını göstermek için veri çekmek yerine, direkt olarak kendimiz yazdık. Böylelikle CPU bazında da kullanım oranını azaltmaya yarayan bir işlemi gerçekleştirmiş oluyoruz.

      • Muhammed Mustafa Akşam
      • 30 Ekim 2015, 17:40

      Merhaba. Title harici diğer tüm konularda haklısınız. Eğer title bu şekilde alınırsa sayfalarda sorunlar meydana gelecektir.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık