Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Bildiğimiz internet artık değişiyor!


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


İnternetin nasıl işlediğini hepimiz biliyoruz. Adres çubuğunuzdaki “http”nin anlamını da biliyorsunuzdur (Chrome kullanmıyorsanız tabii). Aslında adres çubuğuna girdiğiniz teknobeyin.com gibi bir domain adı arka planda Domain Name System tarafından 76.74.254.121 gibi bir adrese dönüştürülür ve SSL tarafından güvenli ve şifrelenmiş bir bağlantı noktası açılır. Daha sonra da karşı taraftaki web serverlarından size ortak dil olan HTML gelir ve bu gelen kodların ne yapacağını da yazılımcıların kurgulayıp kodun içine gömdüğü Javascript’ler belirler.

O zaman Chrome artık neden adres çubuğunda “http://” ibaresini kullanmıyor? Çünkü Amazon’un Silk’i ve yakında da Firefox’un hayata geçireceği gibi artık http’lerin kullanılmasına gerek kalmıyor. Onun yerine Google’ın oldukça hızlı olan ve istek gelmesini beklemeden verileri tarayıcılara gönderebilen SPDY’yi kullanıyorlar/kullanacaklar.

Peki ya Domain Name System? Bu sistem de büyük güvenlik açıklarına karşı korunmayı sağlayan ve orijinal sistemin bir uzantısı olan DNSSEC olarak değişiyor.

Peki her zaman beklediğimiz güvenli bağlantılar? Aslında SSL de bir süre önce TLS ile değiştirildi ve bazı güvenlik açıkları tamir edildi. Ama en büyüğü değil; tarayıcılar tüm web siteleri için bazen – genellikle – riskli olabilen yüzlerce çeşit güvenlik sertifikalarından herhangi birini kabul ediyorlar. EFF’in Sovereign Keys girişimi sonunda bu problemi çözebilecek gibi ancak o zamana kadar Chrome tüm diğer tarayıcılardan daha güvenli çünkü hangi sertifikaların güvenli olduğunu belirleme işini site sahiplerine bırakıyor.

Yani Klasik Web’in altyapısı gün geçtikçe daha başarısız gibi görünmeye başlıyor. Yavaş yavaş, üç adım ileri iki adım geri şeklinde ilerlese de işin teknik tarafındaki çalışanlar daha güvenli, modernize edilmiş ve güçlü bir altyapı arayışı içine girdiler. Bu kadar büyük bir altyapı değişikliği en son tarayıcılara AJAX desteği eklendiğinde gerçekleşmişti. Bu konudaki teknik bilgisi az olanlar bu değişimin büyüklüğünü fark edemeyebilirler ancak AJAX eklentisi sayesinde Flickr, Google Maps ve tüm diğer Web 2.0 tabanlı uygulamaları rahatça kullanabildiğimizi bilmeniz yeterli.


  1. Yorum bulunmamaktadır.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık