Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Teknobeyin'den 20 altın blog geliştirme önerisi!


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Blog kavramını neredeyse Dünya'da bilmeyen kalmadı. Fakat acaba bizler ne kadar iyi blog tutuyoruz? Yani, blog tutmanın belli başlı adımları var mıdır? Esasen, bu soruya cevabım; vardır. Çünkü blog açıp, yazı yazmak gerçekten çok kolaydır. Fakat blog'u eğer profesyonel anlamda tutuyor isek, yani belki de amacımız ilerleyen zamanlarda blogumuzdan para kazanmak ise gerçekten blog tutmanın belli başlı kuralları vardır. Ben de  uzun zamandır blog yazarlığı yaptığım için, az çok bildiklerimi siz Teknobeyin ziyaretçileri ile paylaşmak istiyorum.

İlk 10 Adımda Blogumuzu Oluşturalım;

  • Öncelikle, bu adımları uygulamanız için, blog sahibi olmanız gerekmektedir. Hemen, Blogger'a, WordPress'a girin ve kendinize blog açın. Veyahut, host+domain alarak WordPress altyapısı ile blogunuzu açın! (Blog açmak için Google'da bir çok makale mevcuttur. Hosting+Domain şeklinde blog açacaksanız eğer, altyapı olarak WordPress'i öneriyorum.)
  • Blogumuzu oluşturur iken kesinlikle, blogumuzun ne içerikte olacağına dikkat edelim. Yani, kesinlikle şu içerikten daha fazla para kazanırım diye düşünmeyin. Çünkü blog yazmak, yazılan blogu geliştirmek, geliştirilen blogu kalıcı olarak yayın hayatına devam ettirmek, bunların hepsi bir süreçtir. Ve bu süreç zorlu bir süreçtir. Kesinlikle blogumuzun içeriğini, elimizden gelebilecek olan içerikler doğrultusunda düşünmeye özen gösterelim. Çünkü seçeceğiniz içerik, blogunuzda her zaman yazacağınız yazıları beraberinde getirecektir. O yüzden blogunuzu oluştururken, lütfen blogunuzun içeriğini çok iyi düşünün. Daha sonra blogunuzu oluşturun.
  • Evet, blogunuzu açtınız. Ve bloglamaya hazırsınız, şimdi yapmanız gereken şey, blogunuza uygun, yani blogunuzun içeriğine uygun bir tema seçmek. Tema seçerken, blogunuzun içeriğine en uygun olan temayı seçmek için çok dikkatli olmanızı öneririm. Örnekse, Teknoloji içerikli blogunuz var ise, temanızın sade ve göz yormamasına dikkat edin. Fakat şu da vardır ki, hiçbir şekilde seçtiğiniz herhangi bir temanın okuyucunun gözünün yormamasına dikkat ediniz. Çünkü blogunuzun teması ile blogunuza girecek kişilerin blogunuzda geçireceği süre tamamen birbiriyle alakalıdır.
  • Blogumuzun temasını da, blogumuzun içeriğine göre ayarladıktan sonra gelelim blogumuzun ayarlarına. Blogumuzun ayarları, hem blogumuz açısından, hem de blogumuzun SEO'su açısından çok önemli bir faktördür. Dolayısı ile, her anlamda blogumuz için yapacaklarımız, blogumuz için yararlı olacaktır. Blogumuzun 'açıklama, slogan' gibi kısımlarını blogumuzla alakalı bir şekilde doldurmayı unutmayalım, bunları aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

Blogumuzun Sloganı: <meta name="description" content="Blogumuzun sloganı. Blogumuzun sloganının, blogumuzla alakalı olmasına özen gösterelim." />
Blogumuzun Anahtar Kelimeleri: <meta name=”keywords” content="Blogumuz ile ilgili kelimeler. Her kelimeden sonra virgül koymayı unutmayalım." />

  • Blogumuzun slogan ve anahtar kelimeler kısımlarını da bitirdikten sonra. Önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Bu noktaya, her iki blog servisini kullanabileceğinizi varsayarak söyleyeceğim. Eğer blogger kullanıyor iseniz, blogunuzun SEO'su için lütfen şu yazıma göz gezdirin.Eğer, WordPress altyapısını kullanıyorsanız (host'lu bir şekilde), wpSEO eklentisini tavsiye ediyorum. Bu ayarlamalar, blogunuzun yararına olacaktır.

SEO NEDİR?: SEO, blogunuzun arama motorlarında üst sıralara çıkması açısından, blogunuz için yararlı olan ayarlamalardır. SEO, blogların bir nevi temelini oluşturur. Çünkü, Google'da veyahut başka bir arama motorunda, üst seviyelere çıkmanızın en önemli noktasıdır SEO. Bu bilgiyide, SEO'yu bilmeyenlerin olabileceğini düşünerekten söylemek istedim.

  • Evet, blogumuzun SEO ile ilgili ayarlamalarını bitirdiysek eğer, blogumuz için kurmamız gereken belli başlı eklentiler mevcut. Bu eklentiler bilhassa, wordpress için geçerli. Zaten blogger'da aşırı derecede lazım eklenti pek yok. Eklenti çok ama istenirse yüklenebilir. Fakat WordPress'de bir çok eklenti yüklenmesi gerekiyor, bunlardan birincisi demin söylediğim içini wpSEO eklentisi. Bunun haricinde ise; Akismet ve Sitemap eklentilerini de kullanabilirsiniz. Sitemap eklentisi SEO açısından da ayrıca çok önemlidir.
  • Evet, blogumuzun SEO ile ilgili ayarlarını bahsettiğim bu ayarlamalar ve eklentiler doğrultusunda yaptık. SEO ayarlamaları da bittiğine göre, sıra yazılarımızda. Blogumuza yazacağımız içerik gerçekten çok önemlidir. Sonuçta, ziyaretçiler blogumuzun temasından ziyade, öncelikle içeriği ile ilgilenmektedir. Bu yüzden, blogumuzun içeriğine çok önem vermeliyiz. Bu önemden bahsetmek gerekir ise; blogumuza içerik girerken öncelikle kelimeleri, harfleri herşeyi doğru kullanmaya özen gösterelim. Çünkü, ziyaretçiler bu ayrıntılara dikkat ederler. Aslında bunlar ayrıntı değildir, olmazsa olmazlardır. Onun haricinde, blogumuza içerik girerken kesinlike, yazımız ile alakalı başlıklar girmeye özen gösterelim. Ve bu başlıkların dikkat çekmesine dikkat edelim. Yani "Blog nedir?" başlığı ile, "Blog nedir? Nasıl kullanılır?" başlıkları arasında çok fark vardır. Birisi çok sadedir, diğeri de sadedir. Ama diğerine oranla, daha iyidir diyebilirim. O yüzden blogumuzun içeriğine özen gösterelim.
  • Evet, blogumuzun içeriğine de özen gösterdikten sonra, yine içerikle ilgili önemli bir husus vardır. Bu da, yazılarımıza ekleyeceğimiz anahtar kelimeler (etiketler)'dir. Kesinlikle bu etiketler çok önemlidir. Hem SEO açısından, hem de Google'da üst sıralara çıkmamız açısından. Bu kelimelerde dikkat etmemiz gereken nokta ise şudur; Bu etiketleri ne çok fazla, ne de çok az girmeliyiz. Yani çok eklersek, çok zararlı olabilme olasılığı yüksektir. Az eklersekte, yararını görebilme olasığımız çok azdır. O yüzden kararında ve yazı ile alakalı etiketler eklemeye özen gösterelim.
  • Ve, blogumuzun içeriğini de nasıl uygulamamız gerektiği konusunda iyice bilgilendikten sonra gelelim, bağlantı değişimine. Bu konuya, bu ilk 10 bilgi içerisinde değinmeyeceğim. Diğer adımlarda değineceğim. Fakat şunu söylemem gerekir ki, kesinlikle aşırı derecede bağlantı yapmamaya dikkat ediniz.
  • Evet, bu ilk 10 adımda blogumuzu oluşturduk ve blogumuz için uygulamamız gereken ayarlara değindik. İnşa'allah, yeni blog açacak kişilere bu ilk 10 adım yararlı olur diye umuyorum.

Bu 10 adımda ise, reklam biçimlerimizi oluşturalım;

  • Blogumuzu oluşturduk ve geliştirdik. İlerleyen zamanlarda, elbette blogumuza reklam almak isteyeceğiniz, ve link değişimleri yapmak isteyeceğiz. Fakat bu konuda dikkat etmemiz gereken bir çok konu vardır. Yani bunları ilk başta özetlemek gerekir ise; reklam şekilleri, link değişimleri yaparken dikkat edilmesi gerekenler, reklam yerleştirme şekilleri vs.
  • Evet, öncelikle link değişimlerinden bahsetmek istiyorum. Blogunuzu eğer yeni açtı iseniz, kesinlikle hemen link değişimi yapmayın. Yani blogunuz geliştiği zaman link değişimi yapmanız daha yararlı olacaktır. Hem blogunuzu hemen linklerle doldurmamış olursunuz, hem de ziyaretçileriniz hemen linklerle karşılaşmamış olur.
  • Link değişimi yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, link değişimi yaptığınız bloglarla içeriklerinizin az da olsa benzemesi. Yani bu şekilde, ziyaretçilerin de o link değişimi yaptığınız bloglara yönelmesi daha hızlı olacaktır. Sonuç itibari ile, sizin blogunuza giren bir ziyaretçi içeriğinizden dolayı girdiği için, sizin blogunda da sizin içeriğinize benzer bir blogu görünce, o bloga da bakmak isteyecektir diye düşünüyorum. O yüzden lütfen link değişimi yapmak için link değişimi yapmayın, blogunuza ve link değişimi yaptığınız bloga yararlı olacabileceğinizi düşündüğünüz için link değişimi yapmaya özen gösterin.
  • Link değişim aşamalarında bir diğer önemli kısım ise, linklerin sayısıdır. Kesinlikle link değişimi yaparken, aklınızda bir sayı belirleyip bu sayıda link değişimi yapın. Çünkü, çok fazla link görüntü kirliliğine neden olabilir. Hem temanızın biçimini bozar, görünüş bakımından. Hem de ziyaretçilerinizin blogunuzdan soğumasına sebebiyet verme olasılığı yüksektir.
  • Link değişimleri ile ilgili söyleyebileceklerim bu kadar. Özetle link değişimi; blogunuzun başka kişiler tarafından duyulmasını sağlar. Fakat bunu iyi bir şekilde başarmak önemli olandır. Link değişimi yaparken, kendi blogunuzun seviyesindeki bloglarla link değişimi yapın. Yani sizin blogunuz çok gelişmiş ise, en az sizin blogunuz kadar gelişmiş bir blog ile link değişimi yapmaya özen gösterin.
  • Gelelim, blogumuz için alacağımız reklamlarla ilgili adımlara. Blogunuza reklam alırken, dikkat etmeniz gerekenler çok önemlidir. Hem ziyaretçilerinizin, blogunuzdan soğumaması için hem de blogunuzun temasının kötü bir hâl almaması için.
  • Blogunuza reklam almadan önce kesinlikle blogunuzda reklam şekillerinizi oluşturun. Bu reklam şekillerini şu şekilde söyleyebilirim; Yani blogunuzda alacağınız reklamlar için bölümler oluşturun. Ve alacağınız reklamları sadece bu bölümlere yerleştirin. Hem bu şekilde temanız kötü bir hâl almamış olur, hem de ziyaretçileriniz reklam çokluğundan blogunuzdan soğumamış olur. Şu da vardır ki; kesinlikle aşırı derece de reklam almayın. Çünkü ziyaretçiler çok reklamlı blogları sevmez, hızlı ve sade temalı blogları seveler. Kaldı ki, çok reklamlı bir blogun temasının sade olmasını beklemek yanlış olur.
  • Reklam almaktan ziyade bir de, reklam kullanmak vardır. Yani Google'ın reklam servisi gibi reklam servislerini kullanmak vardır. Bunlar da çok önemlidir. Yani bu reklamları kullanırken aynı şekilde çok fazla olmamasına ve bu reklamların blogunuzun her yerinde olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
  • Bir çok blog mevcut, yazı alanlarından tutun da her yerine kadar reklam dolu. Hangimiz böyle siteleri seviyoruz? Dolayısı ile, reklamları her yere koymak çok anlamsız. Yani blog kavramına tamamen para kazanma amaçlı bakmamaya özen göstermek gerekir. Çünkü çok fazla reklam belki para kazandırır ama ziyaretçi kaybettirir. Kaldı ki, blog dünyasında o an ki kazanılacak para mı önemlidir? Yoksa kalıcı olarak kazanılacak ziyaretçi mi önemlidir siz karar verin.
  • Reklam alımı ile ilgili de söyleyeceklerim bu kadar. Umuyorum ki bloguna reklam almak isteyen veyahut link değişimi yapmak isteyen blog yazarları için reklam alımı ile ilgili bu 10 adımda verdiğim bilgiler yararlı olur.

Benim söyleyeceklerim bu kadar. Elimden geldiğince, blog kavramı ile ilgili bilgiler aktarmaya çalıştım. Umarım başarılı olmuşumdur, en azından bu yazdıklarım 1 kişiye bile yararlı olsa iyidir. Sonuçta yararlı olma amacı, çok kişi amaçlanıp değil, az kişi de amaçlanıp yapılabilmektedir. Ben de bu düşünce ile bu yazıyı yazmak istedim. Belki söylediklerim çok bilindik bilgilerdir, fakat ben bu yazıyı yazarken, bu yazdıklarımı en az bilenler kadar bilmeyenlerinde olabileceğini düşünerek yazdım. Umuyorum ki bu konuda başarılı olabilmişimdir.

Herkese iyi bloglamalar.


    • Baba Yorgun
    • 18 Ocak 2011, 20:56

    teşekkürler Sitenizi ilgi ile takip ediyorum

    • mecnun
    • 30 Mart 2012, 21:45

    çok güzel makale olmuş hocam. eline sağlık.

    • genchhayat
    • 8 Nisan 2012, 22:16

    Hergün güncel yazı yazmanızın yanında böyle temel konuları ele almış olmanız gerçekten çok hoş. Emeğinize Sağlık.

    • nazif
    • 11 Nisan 2012, 11:20

    emeğinize sağlık acele etmemek gerekiyor bence anladığım bu sanırım.

    • qonca
    • 12 Nisan 2012, 00:46

    merhaba.benim gibi acemi bir blogcu için çok gerekli bilgiler teşekkür ederim.okadar acemiyim ki blogumu açtım ve kaldım öyle nasıl tarif ekleyeceğimi bilmiyorum lütfen yardım edin :(

    • Şahin Gezici
    • 12 Nisan 2012, 10:08

    @qonca

    Merhaba,

    Sitemizde olan konular - eklentiler ile ve internetten de biraz araştırma yaparak blog, kod mantığı vb. bilgi sahibi olduktan sonra daha güzel işler çıkartabilirsiniz. Araştırmacı ve istekli olun gerisi gelir zaten. İyi çalışmalar.

    • Hazal Çağla
    • 16 Nisan 2014, 13:26

    Çok faydalı bir makale olmuş adım adım uyguluyorum :)

    • Ekonomi Notları
    • 26 Nisan 2014, 20:06

    Merhaba. Yazı için teşekkürler.
    Bu da benim ekonomi blogum, göz atarsanız sevinirim;

    • polfa
    • 9 Nisan 2015, 20:20

    Faydalı, basit ve etkili bilgilendirmeler için teşekkürler, ama yeni başlayanlar için biraz daha kapsayıcı açıklamalar fena olmazdı.

    • motorcu kadın
    • 17 Kasım 2015, 17:45

    güzel bir bilgi olmuş

      • Şahin Gezici
      • 17 Kasım 2015, 19:14

      Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkür ederiz.

      İyi Günler

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık