Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Site İçi (On-Page) SEO Nedir? Nasıl Yapılır?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Bir web sitesinin gerek ziyaretçi ivmesinin, gerek arama motorları tarafındaki güven ivmesinin sağlıklı bir yükseliş sağlaması için birtakım optimizasyon işlemlerini düzenli olarak sağlaması gerekmektedir. Site içi SEO (On-Page SEO) adlı ilgili işlemler de, bir web sitesi içerisinde yapılabilecek aksiyonları kapsamaktadır. Özgün içerik de bu konudaki en önemli çalışmalar arasında yer almaktadır. Dolayısı ile site içi optimize işlemlerinin, çok önemli olduğu dile getirilebilmektedir.

Peki site içi optimizasyon bazında ne gibi faktörlere dikkat edilmesi uzun vadede fayda sağlayacaktır? Bu yazımızda da bu faktörlerden bazılarını inceliyor olacağız. Elbette birçok faktör söz konusu. Ancak aşağıda yer alan kriterlerin de yerine getirilmesi, belirtildiği gibi uzun vadede verimli bir proje için yarar sağlayacaktır. Hemen ilgili kriterlere ve açıklamalarına göz atıyor olacağız.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  1. Başlık ve Açıklama: Web sitenizdeki başlık (title) ve açıklama (description) alanlarını, içeriğiniz ile uyumlu olacak şekilde ve tamamen doğal çerçevede doldurun. Yani sitenizi yansıttığına ve en doğru bir şekilde tanıttığına inandığınız bir biçimde doldurarak, arama motorlarının içeriğinizin ne ile alâkalı olduğunu anlamalarına yardımcı olun. Arama motorları açısından sürekli değiştirmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
  2. Tasarıma Dikkat: Web sitenizin tasarımı, içeriğiniz ile uyumlu olmalıdır. Yani yazı bölümü, yan menü v.b. gibi alanları iyi bir şekilde plânlayın ve sürekli olarak tasarım değiştirmeyin. Çünkü temanızdaki renkler dahi ziyaretçilerinizi etkilediği için, devamlı olarak tema değiştirmek sağlıklı sonuçları doğurmayacaktır. Kendinize özel bir favicon da belirlemeyi unutmayın.
  3. Hızlı Olmalısınız: Günümüzde milyarlarca web sitesi mevcut. Dolayısı ile olasılıkla sizin sitenize benzer yüzlerce site söz konusu. Web sitenize giriş yapan ziyaretçilerinizin sağlıklı bir deneyim yaşaması adına, web sitenizin hızlı olması gerekmekte olup, yavaş yüklenen bir web sitesinde ziyaretçilerin uzun süre zaman geçirmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.
  4. İçeriğin Önemi: Web sitenizdeki içeriklerin düzenli olarak yayımlanması çok önemli. İçeriklerinizi çok kısa tutmayın. Doyurucu ve faydalı olmasına dikkat edin. Düzenli içerik hazırlayın ve içeriğinizin de bir o kadar iyi görünmesine dikkat edin. Ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilecek başlıklar kullanın. Elbette yazılarınızda görsel ve video gibi materyaller kullanmanız, ziyaretçilerinizin web siteniz üzerinde geçireceği zamanı da bir o kadar artıracaktır.
  5. Kalıcı Bağlantılar: Yazı başlıklarınızın bağlantılarının kullanıcı dostu olması çok önemli. Bu yüzden "Kalıcı Bağlantı" ayarlarınızı verimli olacak çerçevede ayarlayın. Örnek olarak; kalici-baglanti-ayarlari.html şeklinde bir URL yapısı her zaman tarafınıza avantaj sağlayacaktır. WordPress üzerinde bu gibi işlemleri çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektesiniz.
  6. Görsel Düzenlemeler: Yalnızca içerik bazlı ziyaretçi kazanmak yerine, görsel aramaları da göz önünde bulundurun. Bu yüzden görsel isimlerini konu ile alâkalı olacak şekilde girin. Yani görsel adı olarak "123.png" gibi kullanım doğru değildir. Ardından görselleriniz için title ve alt bilgisini girmeyi unutmayın. Böylelikle arama motorları, ilgili görseller hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak ve bu durum da sıralamalarınızı pozitif yönde etkileyecektir.
  7. Site İçi Linkleme: Bu faktör oldukça önemli. Mevcut içeriklerinizden, benzer olanlara bağlantı verin. Bu yönde alacağınız aksiyon, ziyaretçilerinizin diğer içeriklerinizi de inceleme olasılığını artıracaktır. Dolayısı ile alâkalı olduğu müddetçe, mevcut içeriklerinizden diğer içeriklerinize bağlantı vermekten çekinmeyin. Bu durumdan içerikleriniz olumlu yönde etkilenecektir.
  8. Dış Linkler Hakkında: Kullanıcı dostu bir web sitesi yaratırken, her kıstasın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Kaynak amaçlı örnek olarak Wikipedia veya benzeri otorite sitelere bağlantı verilebilir. Web sitesi düzeni açısından, dış bağlantı verirken dikkat etmeniz gereken birtakım kriterler ile ilgili daha fazla bilgi edinin.
  9. Ziyaretçilerinizi Düşünün: Bir site sahibinin temel amacı elbette arama motorlarında üst sıralarda yer almaktır. Ancak ne olursa olsun ilk önce kullanıcı deneyimi önemlidir. Bu yüzden web sitenize kullanıcı gözü ile bakın ve kendinize şu soruyu sorun: "Ziyaretçi ben olsaydım, bu web sitesine girer miydim?" Eğer bu soruya samimi cevap veriyor iseniz, sitenizin alanında başarılı olma potansiyeli yüksektir. Hatalı olduğuna inandığınız bir şeyler var ise, hemen düzeltin.

Sonuç: Unutmayın, uzun vadede başarılı olmak adına ilk zamanlar fazla efor sarf etmeniz gerekebilir, ancak bazı şeyleri düzene soktuktan sonra her şey daha rahat ve stressiz ilerleyecektir. Bu yüzden site içi yapılabilecek optimizasyon çalışmalarına öncelik verin. Önemini göz önünde bulundurarak, titizlilikle hareket edin. Başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok.

Site içi optimizasyonlar ile ilgili farklı fikirleriniz mevcut mu?

    • mahmut
    • 13 Mayıs 2016, 15:00

    Emeğinize sağlık :)

      • Şahin Gezici
      • 13 Mayıs 2016, 15:56

      Merhaba,

      Yorumunuz için biz teşekkür ederiz.

      İyi Günler

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık