Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Psikolojide yapısalcı yaklaşım nedir? Kurucusu kimdir?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Psikoloji Yapısalcı Yaklaşım - Wilhelm WundtPsikoloji yapısalcı yaklaşım nedir? konusu internet üzerinden araştırılmaktadır. Psikolojinin yaklaşımları nelerdir? gibi sorulara geçmeden önce kısaca psikolojinin tanımını ve tarihini anlamalıyız. Psikoloji, bildiğimiz şekilde kısaca olarak insan davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. Psikolojinin tanımında geçen davranış durumları, gözle görebildiklerimizin yanı sıra gözle görülmeyen süreçleri de anlatmak için kullanılmıştır. Bu sebeple psikoloji, düşünce, duygu, ideolojiler, fikirler, zeka ve kişilik gibi görünmeyen davranışlar ile birlikte; el becerileri, saldırganlık, verimlilik ve insan ilişkileri gibi görünür davranışları içerisine alan bir ilgi alanına sahiptir.

AYRICA: Psikolojide İşlevselci Yaklaşım Nedir? Kurucusu Kimdir?

Şöyle bir psikolojinin tarihine bakacak olur isek; kimilerine göre psikoloji, "zihinsel yaşamın bilimi", kimilerine göre "bilinçdışının bilimi", kimilerine göre ise "davranış bilimi" olarak nitelendirilmiştir. İnsan doğasını anlamaya yönelik yapılan çalışmalarının en erken dönemlerine kadar dayanan psikoloji tarihi, günümüz psikologları gibi Aristotales ve Pluton'u da etkilemiş ve onlarda insan zihnini açıklamaya çalışmışlardır. Bununla birlikte şimdilerde olduğu gibi öğrenme, bellek ve rüya gibi konular eskilerde de oldukça ilgi görmüş ve üzerlerinde çalışmalar yapılmıştır.

AYRICA: Hangi Renk Hangi Duyguyu İfade Eder? Renklerin Psikolojik Anlamları

Psikoloji Yapısalcı Yaklaşım Nedir?

Artık 19. yüzyılda psikoloji konusu, bir bilim dalı olan "modern psikoloji" ve ilgi alanı olan psikoloji olarak ayrılığa uğramıştır. Çünkü eski çağlarda insan doğası üzerine yapılan birtakım psikoloji çalışmalarında kurgulardan, kişisel deneyimlerden ve sezgilerden yararlanılmış. Günümüzde kullanılan modern psikoloji ise davranışı ve davranışın altında yatan süreçleri bilimsel olarak inceleyen bir bilim dalı olmakla birlikte, çalışmalarda daha 'kesin' ve 'nesnel' yöntemler kullanılmaktadır. Bu yazımızda psikoloji yaklaşımlarından yapısalcı yaklaşımını inceliyor olacağız.

Psikoloji Yapısalcı Yaklaşım Nedir?

Yapısalcılık (Strüktüralizm), 1970'lerde ortaya çıkan ve birçok alanı etkileyen bir yaklaşımdır. Yapısalcı yaklaşım, karşımızdaki bütünü tek tek parçalar şeklinde açıklamaya karşı çıkarak, belirli bir 'yapı' kavramı ve bu yapının ögelerinin oluşturduğu örgütlenmiş biçimi üzerinde durmuştur. Yapısalcı yaklaşımının kurucusu Wilhelm Maximilian Wundt (16 Ağustos 1832 - 31 Ağustos 1920) ve yaklaşımın asıl savunucusu ise Titchener’dir.

Psikoloji Yapısalcı Yaklaşım Kurucusu Wilhelm Wundt

Temel bilinç deneyimleri üzerinde çalışmalar gerçekleştiren Wundt, insanlardan bu deneyimler sırasında konsantre olmalarını ve değişen duygu, düşünce ve algılarını rapor etmelerini istemiştir. Wundt'un bulduğu ve uyguladığı bu yöntemin adı ise "içe bakış" yöntemidir.

İçe bakış yöntemi kısaca insanların bir olay karşısında kendi duyum ve algılarını açıklamasıdır. Bu açıklamalar sayesinde de bilinç incelenebilir ve açıklanabilir bir şey olmaktadır. Ayrıca psikolojiye önemli derecede katkılar sunan yapısalcılık, içe bakış (iç gözlem) yönteminin -kişiler kendileri açıkladığı için- kişisel deneyimin anlaşılmasında bazı kısıtlamalar getirmesi kaçınılmaz olacağından eleştiri almıştır.

Wilhelm Wundt Sözleri

Psikoloji Yapısalcı Yaklaşım Wilhelm Wundt Sözleri

Now, there are a very large number of bodily movements, having their source in our nervous system, that do not possess the character of conscious actions.

--------------

Şu an bedensel hareketlerimizi çok büyük sayılarla ifade edebiliriz, ayrıca kendi sinir sistemi kaynağımıza da sahibiz ancak bunlar bizi asla bilinçli eylemler yapan bireyler haline getirmez.

We speak of virtue, honour, reason; but our thought does not translate any one of these concepts into a substance.

--------------

Durmadan erdem, onur ve nedenler üzerine konuşup dururuz ancak düşüncelerimizde bu kavramlardan hiç birini asla bir maddeye dönüştüremeyiz.

The distinguishing characteristics of mind are of a subjective sort; we know them only from the contents of our own consciousness.

--------------
Aklın ayırt edici özellikleri öznel kavramlardır; biz bunların sadece kendi bilincimizin elverdiği ölçüdeki içeriklerini bilebiliriz.

Child psychology and animal psychology are of relatively slight importance, as compared with the sciences which deal with the corresponding physiological problems of ontogeny and phylogeny.

--------------

Çocuk psikolojisi ve hayvan psikolojisi, varoluş ile ilgili fizyolojik problemlerle ilgilenen diğer bilimlerle karşılaştırıldığında onlara oranla daha düşük bir öneme sahiptir.

On the other hand, ethnic psychology must always come to the assistance of individual psychology, when the developmental forms of the complex mental processes are in question.

--------------

Diğer bir taraftan ise gelişimsel formların aktif olduğu bir dönemde karmaşık zihinsel süreçler yaşanıyorsa o zaman etnik psikoloji, bireysel psikolojiye yardımcı dal olarak fayda sağlamalıdır.

The materialistic point of view in psychology can claim, at best, only the value of an heuristic hypothesis.

--------------

Psikoloji içerisindeki materyalist noktayı en iyi, bir değeri sezgisel hipotez olarak belirlediğinizde iddia edersiniz.

In the animal world, on the other hand, the process of evolution is characterised by the progressive discrimination of the animal and vegetative functions, and a consequent differentiation of these two great provinces into their separate departments.

--------------

Bir diğer taraftan ise hayvanlar dünyasında evrim süreci ileri ayrımcılık ile sonuçlanır ve bu iki mükemmel tür hayvansal ve bitkisel fonksiyonları yüzünden farklılaşır.

The attitude of physiological psychology to sensations and feelings, considered as psychical elements, is, naturally, the attitude of psychology at large.

--------------

Fizyolojik psikolojideki his ve duygu tavrı ruhsal elemanlar olarak kabul edilir, ancak bunlar gerçekte doğal psikolojik elemanlardır.

In Aristotle the mind, regarded as the principle of life, divides into nutrition, sensation, and faculty of thought, corresponding to the inner most important stages in the succession of vital phenomena.

--------------

Aristoteles’in düşüncesindeki yaşam prensipleri şu şekilde ayrılır; beslenmek, hissetmek ve düşüncelerindeki düşünsel fakülteyi sürekli hale getirmek ve bunları da kendi içsel dünyasında sistematik hale getirmektir.

Psikoloji yapısalcı yaklaşım nedir? konusunda bunlardan bahsedebiliriz. Ayrıca kurucusu Wilhelm Wundt sözleri olarak bazılarını sıraladık. Bu konuda sizin eklemek istedikleriniz varsa, aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek yazılar:


  1. Yorum bulunmamaktadır.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık