Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Psikolojide işlevselci yaklaşım nedir? Kurucusu kimdir?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Psikoloji İşlevselci Yaklaşım Nedir? William JamesPsikoloji işlevselci yaklaşım nedir? konusu internet üzerinden araştırılmaktadır. Psikoloji, insanın kendi davranışlarını sorgulamasına ve daha net bir şekilde anlamasına olanak sağlamasının yanı sıra, eğer davranışlarında bir problem sezerse de bu problemin nedenlerini anlaması için yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kimilerine göre psikoloji, “zihinsel yaşamın bilimi”, kimilerine göre “bilinçdışının bilimi”, kimilerine göre ise “davranış bilimi” olarak nitelendirilmiştir. Wilhelm Maximilian Wundt tarafından kurulan yapısalcı yaklaşımının ardından bu yazımızda, psikoloji yaklaşımlarından işlevselci yaklaşım konusunu inceliyor olacağız.

AYRICA: Psikoloji Yapısalcı Yaklaşım Nedir? Kurucusu Kimdir?

Psikoloji İşlevselci Yaklaşım Nedir?

Bilinene göre yapısalcı yaklaşım, bireyin kendi duygusal durumunu ve zihinsel süreçlerini kendisinin test edebileceğini savunmuştur. Yani bireyin belirli olaylar karşısında duygu, düşünce ve algılarını rapor etmesine bunu da iç gözlem (içe bakış) yöntemi ile uygulayan bir düşünce yapısıdır. İşlevselcilik (Fonksiyonalizm) ise, zihni durağan bir sistem olarak ele alan ve içeriği ile ilgilenmenin yeterli olacağını söyleyen yapısalcı yaklaşıma karşıt bir anlayış olarak doğmuştur.

AYRICA: Hangi Renk Hangi Duyguyu İfade Eder? Renklerin Psikolojik Anlamları

Pragmatizm (Faydacılık) temelli bu felsefe sisteminin kurucusu Amerikalı filozof William James'tir. James'e göre bilgi, kişilik, bilinç, gerçek düşünce gibi şeyler faydalılık, verimlilik, pratiklik ölçüsüyle değerlendirilir ve soyut bir şey olsa da gerçek hayatta bir pratiklik ve yarar sağlamıyorsa bir şey ifade etmez.

Eğer bir bilgi günlük hayatta işe yarıyorsa o bilgi doğrudur. Yaramıyorsa yanlıştır.

Yapısalcılığa karşı bir tepki olan William James (11 Ocak 1842 – 26 Ağustos 1910), zihnin yapısından çok işlevine odaklanılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu doğrultuda işlevselci yaklaşımının algılama, düşünme ve öğrenme süreçleri gibi zihinsel süreçlere önem vermiş olduğunu belirtebiliriz. Yapısalcılık ile işlevselcilik arasındaki en önemli fark nedir? diye sorulacak olursa, bu iki yaklaşım arasındaki en ayırt edici farkın, yapısalcılığın içsel duygulara önem verirken
işlevselciliğin ise zihinsel süreçlere önem verdiğini söyleyebiliriz.

İşlevselci Yaklaşım Kurucusu William James Kimdir?William James tarafından oluşturulan bu ekol Darwin'in evrim teorisinden fazlasıyla etkilenmiştir.

Canlı türlerinin zamana bağlı olarak nesilden nesile farklı genetik özellik kazanması üzerine kurulu olan evrim teorisini kendine uyarlayan işlevselci yaklaşım, insanların fiziksel özelliklerinin çevreye uyumlarını sağladıkları ölçüde aktarılabilir olmasından hareketle, bu durumu insan bilinci için de geçerli kılmaya çalışmıştır.

James'e göre alışkanlıklar bilinçdışı ve istemsiz oluşlar olduğundan, bilinçli seçimlerle alışkanlıklar birbirinden ayrılmıştır.

William James Sözleri

İşlevselci Yaklaşım Kurucusu William James Sözleri

Bilge olmak, nelere göz yumulacağını bilmektir.

Bir seçim yapmanız gerektiğinde; seçmemek de bir seçimdir.

Bugünün gerçeklerine göre yaşamak zorundayız ve yarın bunları hatalı bulmaya alışmalıyız.

Birçok insan düşündüğünü sanır, aslında yaptıkları sadece önyargılarını yeniden düzenlemektir.

Çoğu insan fiziksel, düşünsel veya ahlaki açıdan olsun kendi potansiyel varlıklarının çok azını kapsayan dar bir çemberde yaşar. Hepimiz, içinden hayal bile etmediğimiz şeyleri çekip çıkarabileceğimiz yaşam sarnıçlarına sahibiz.

Din insan egoizminin tarihi içerisinde anıtsal bir bölüm oluşturur.

İnsan doğasındaki en derin prensip takdir edilme isteğidir.

Metafizik, yarar sağladığı sürece doğrudur. Dinler de, manevî tatmin sağladıkları sürece doğrudur.

Mutlu olduğumuz için gülmeyiz. Güldüğümüz için mutluyuzdur.

Olmamız gerekenin ancak yarısı kadar uyanığız. Ateşimiz söndürülüyor, her şeyimiz kontrol ediliyor ve fiziksel ve zihinsel kaynaklarımızın yalnızca küçük bir bölümünü kullanıyoruz.

Yanlış anlayanlar tarafından söylenen bir doğrudan daha kötü hiçbir yalan yoktur.

Psikoloji işlevselci yaklaşım nedir? konusunda bunlardan bahsedebiliriz. Ayrıca kurucusu William James sözleri olarak bazılarını sıraladık. Bu konuda sizin eklemek istedikleriniz varsa, aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek yazılar:


    • ukash bozdurma
    • 28 Nisan 2015, 14:30

    Yanlış anlayanlar tarafından söylenen bir doğrudan daha kötü hiçbir yalan yoktur. bu sözü gercekten cok güzel

    • jusbox.org
    • 19 Mayıs 2015, 11:39

    gerçekten çok güzel hocam

      • Şahin Gezici
      • 20 Mayıs 2015, 19:48

      Yorumunuz için teşekkürler.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık