Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Facebook Bağımlılığınız Var mı? Test Edin!


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Facebook hesabınızdan en son ne kadar bir süre için çıkış yaptınız? Bir ay, bir hafta, ya da bir gün mü? Bence bu soruya cevap vermeden önce gelin birlikte birkaç şeye göz atalım. Özellikle son zamanlarda neredeyse birçok insan, her ne kadar bundan haberdar olmasa da sosyal medya bağımlısı, haline geldi. Neredeyse hiçbir sosyal medya hesabımızı kontrol etmeden bir iki saat geçiremez olduk. Neler yiyoruz, neredeyiz, hangi filmi izliyoruz, bugün ne yaptık, şu kişinin hakkında ne düşünüyoruz? Kimi seviyoruz, kimden nefret ediyoruz, bu ay ne kadar çalıştık, yarın hangi sınavımız var? Tüm bu bilgileri kimse bizden talep etmediği takdirde paylaşır olduk. Peki bu ne kadar sağlıklı?

Gerçekten Bağımlı mıyız? - Kendinizi Test Edin!

Eğer aşağıda vereceğim maddelerin en az birini bile uygulamaya başladıysanız, üzgünüm ne yazık ki artık bir bağımlıya dönüşmeye başlamışsınız. İşte o maddeler:

  • Uyanır uyanmaz ilk iş olarak Facebook hesabınıza giriş yaptıktan sonra, dün gece kaldığınız yere gelene kadar haber kaynağını kontrol edip, bildirimlerinizi kontrol ediyorsanız.
  • Bir gün içerisinde Facebook üzerinde 1 saatten fazla vakit geçiriyorsanız.
  • Aynı evin içerisinde kendi aile üyelerinle bile Facebook üzerinden mesajlaşıyorsan.
  • Çevrimdışı olduğun zamanlarda bile gelmesi olası yorum ve beğenmeler hakkında düşünüyorsan.
  • İş yerinde ya da okulundayken bile her saat başı haber kaynağını kontrol ediyorsan.
  • Zaman tüneliniz tamamen durum güncellemeleri, yorumlar ve kullandığınız uygulamaların bildirimleri ile doluysa.
  • Bir günlüğüne bile Facebook’a giriş yapamasanız kendinizi huzursuz, meraklı hissediyorsanız.
  • Gece uyumadan önce son saatlerinizi Facebook’da dolaşarak geçiriyor ve “İyi geceler” gibi son durum güncellemelerinizi yaparak uyuyorsanız.
  • Gece yarısı uyanıp, son durumunuzun beğenilerini kontrol ediyorsanız üzgünüm. Artık bir bağımlıya dönüşmüşsünüz.

Özellikle sosyal medya platformlarının daha kolay erişilebilir hale getirilmesi ve bu bağımlılığın toplumsal olarak kabul görmesi, her geçen saniye Facebook bağımlılığını biraz daha arttırıyor.

Facebook Bağımlılığından Nasıl Kurtuluruz?

Bu sosyal medya bağımlılığından kurtulabilmeniz için, ilk olarak bağımlı olduğunuzu kabul edip bu bağımlılığın hayatınızı olumsuz yönde etkilediğini fark etmeniz gerek. Daha sonra Facebook kullanımınız için günlük en fazla 1 saatlik bir sınır koyun. Çünkü hiçbir zaman sosyal medya hesabınızdan tamamen kopmak mümkün değildir. Gerek işiniz, gerek eğitiminiz için bir bakıma bu hesaplar her daim gereklidir. Sosyal medya hesaplarınızı kullanın ancak günlük 1 saat gibi bir sınırınız olsun. Aileniz ve sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirmeye çalışın, eğlenceli zamanlarda sosyal medyada takılmak aklınıza daha az gelir. Bu nedenle bağımlı olduğunuz medya hesaplarında geçirebileceğiniz vakitleriniz azalır.

Facebook bağımlılığınızdan kurtulmak için ilk adımları başarıya tamamladıysanız sizin için en zor olan kısma gelelim. Bir süre boyunca kendinizi Facebook’a girmemek için ikna etseniz de öyle anlar gelecek ki Facebook’a girmemek neredeyse imkansız kadar zor olacak. Bir gece erken yatacaksınız ve yapacak bir şey olmayacak, ya da sabah nedensizce erken kalktığınızda eliniz telefonunuza gidecek. İşte tam da bunu önlemek için mükemmel bir fikrim var. Facebook uygulamanızdan kurtulun. Bunu ayarlardan uygulamayı durdurarak ya da uygulamayı cihazınızdan tamamen kaldırarak yapabilirsiniz. Eğer bu aşamayı atlatırsanız %90 kurtulabilirsiniz ama aşırı bağımlıysanız işte o zaman işiniz daha da zorlaşabilir.

Madde bağımlılığı için kullanılan bir terim olan Cold Turkey sizi bulabilir. Bu ihtiyaç neredeyse son takatinizin de tükendiği anda sizi çıldırtma seviyesine getiren o dürtüdür. Bunu aşmak ise diğer adımlardan biraz daha zordur ancak bu raddeye gelebilmek için aşırı bağımlı olmanız gerekmekte. Genellikle Cold Turkey durumunu yaşayan kullanıcıların sosyal yaşantılarındaki bazı aksaklıklar onları bu duruma sürükleyebilir. Böyle durumlarda bir psikoloğa danışmanız ya da sosyal yaşantınızı düzenlemeniz sizin için en iyi çözümlerden biri olacaktır.


  1. Yorum bulunmamaktadır.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık