Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Blogger için Temel SEO Ayarları Nelerdir?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Blogger, hem hız hem de güvenlik bakımından oldukça verimli bir blog oluşturma servisi. Bu denli işlevsel özellikler ile yapılandırılmış bir plâtform olduğu için, SEO bazında da çok fazla efor sarf etmenize gerek bulunmamaktadır. Ancak bu demek değildir ki hiçbir aksiyon alınmasın. Blogger için de birçok optimizasyon faktörü vardır. Bu yönergeleri düzenli olarak gerçekleştirmeniz, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanızı beraberinde getirebilmektedir.

Ancak her şeyden önce ziyaretçi deneyimine önem vermeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu yönde dile getirilebilecek birçok kriter olabilir. Ancak bu içeriğimizde belli başlı olan bazı ipuçlarını dile getiriyor olacağız. Blogger altyapısını kullanan bir blogunuz var ise, bu önerileri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Blogger kullanıcıları için yararlı bir içerik olmasını umuyoruz.

Blogger'da SEO Nasıl Yapılır? Temel SEO Teknikleri Nelerdir?

  • Görünür Olmalısınız: Blogger'daki blogunuzun, arama sonuçlarında bulunduğundan emin olun. Ayarlar > Temel > Gizlilik bölümündeki seçenekleri aktive edin. Böylelikle hem Blogger listelerinde bulunacak, hem de arama motorlarının blogunuzu bulmasına izin vermiş olacaksınız. Ayrıca aynı bölümde en alt kısımda yer alan, Blog Okuyucuları alanındaki "Herkese Açık" adlı seçeneği aktif ettiğinizden emin olun. Arama motorlarını v.b. robots.txt ile engellememeye de özen gösterin. İçeriklerinizin tümü indekslenebilir olsun. Blogger'da oluşturduğunuz blogunuzun, robots.txt dosyasının nasıl olması gerektiğini de öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Search Console Kullanın: Blogunuzun sağlığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bir güvenlik sorunu veya problem olup olmadığını anlamanın en iyi yolu Google Search Console kullanmaktır. Bu yüzden blogunuzu Search Console'a ekleyin ve ardından sahibi olduğunuzu doğrulayın. Kısa süre içerisinde tüm verilerinizi incelemeye başlayabilirsiniz. Düzenli olarak blogunuzun durumunu kontrol edin ve olası bir problem durumunda kısa süre içerisinde müdahale sağlamaya özen gösterin. Ayrıca "Site Haritası" da göndererek, indekslenme hızınızı artırabilirsiniz. Search Console ile bu işlemleri kolayca gerçekleştirebilmektesiniz.
  • Başlık ve Açıklama Ekleyin: Bu kısım oldukça önemli olup, sağlıklı olduğunda ise arama sonuçlarına olumlu yönde yansımaktadır. Ayarlar > Temel bölümünde yer alan "Başlık" ve "Açıklama" adlı kutucukları içeriğiniz ile uyumlu olacak şekilde doldurduğunuzdan emin olun. SPAM türü etiketlerden uzak durun. Tüm işlemlerin doğal görünmesi gerektiğini unutmayın.
  • Meta Açıklama'yı Atlamayın: Blogunuz arama motorlarında listelendiğinde, başlığa ek olarak kısa bir açıklamaya da yer verilir. Dolayısı ile bu meta açıklamaların önemi büyüktür. Ayarlar > Arama tercihleri > Açıklama bölümünü etkinleştirin ve alâkalı olacak şekilde bir açıklama girin. Bu bölümü sürekli olarak değiştirmemenizde fayda bulunmaktadır.
  • Hızlı Bir Tasarım: Blogunuz için bir tema hazırlarken, sade ve hızlı olmasına dikkat edin. Çok fazla ve alâkasız gadget kullanmayın. Sayfalar arası geçiş hızının sağlıklı seviyede olduğundan emin olun. Blogunuzun mevcut hızını nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz. Ziyaretçi deneyimi için, hızın büyük bir öneme sahip olduğunu unutmamalısınız.
  • Mobil Uyumluluğu: Günümüzde mobil cihazların kullanımı oldukça artmış durumda. Blogger üzerinde de tek tıklama ile mobil tema aktive edilebiliyor. Dolayısı ile blogunuz için uygun gördüğünüz mobil tasarımı belirledikten sonra, mobil versiyonu aktif edin. Blogger'da mobil şablonun nasıl aktif edilebileceğini öğrenmek için buraya göz atabilirsiniz. Mobil şablonu aktif ettikten sonra, problem olup olmadığını ise mobil uyumluluk testi yaparak inceleyebilirsiniz.
  • İçeriğin Önemi Büyük: Özgün içeriğin önemini dile getirmeyen kimse kalmadı. İçerik girerken, elinizden geldiğince detaylı olarak kaleme almaya özen gösterin. İçeriğinizin başlığına, "kalın" ve "italik" olarak belirleyeceğiniz kelimelere dikkat edin. Elinizden geldiğince içeriğiniz içerisinde görsel ve video gibi multimedya ögelerini kullanmaya özen gösterin. Benzer içerikler arasında bağlantı alışverişi yapın. Böylelikle diğer içeriklerinizin de okunma oranı artacaktır. Ziyaretçilerinizin blogunuzda geçirdiği sürenin fazla olması SEO için de önemlidir.
  • Önce Yazı Başlığı: Birçok Blogger kullanıcısı bu tekniği bilir. İçeriğinizin başlığının, blog başlığından önce gelmesi önemlidir. Böylelikle içerikleriniz arama motorlarında listelendiğinde, önce blogunuzun başlığı değil içerik başlığı görüntülenecektir. Blogger'da başlık bazında SEO ayarının nasıl yapılabileceğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Görseller için SEO: Blogunuzda yer alan görsellerden de ziyaretçi akışı sağlayabilirsiniz. Ancak bunun için blogunuzdaki görseller için de düzenli olarak çalışmalar yapmalısınız. Görsel başlığı, görseller için title ve alt etiketleri v.b. gibi konulara özen göstermeniz bu yönde faydalı olacaktır. Görseller için nasıl SEO yapılabileceğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Kalıcı Bağlantılara Dikkat: Blogger şu an birçok Türkçe karakteri desteklemektedir. Ancak başlık içerisinde yer alan "ı" harfini "i" harfine çeviremiyor. Yani kalıcı bağlantıya yansıtamıyor. Ek olarak çok uzun başlıklar da, kalıcı bağlantıda yer almıyor. Bu yüzden kalıcı bağlantınızı manuel olarak düzenleyin. Bunun için neler yapılabileceğini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
  • Google Analytics'in Önemi: Blogger'ın içerisinde "İstatistikler" bölümü mevcut. Ancak bu yeterli değil. Blogunuzun mevcut istatistiklerini daha detaylı olarak incelemeniz, alacağınız SEO aksiyonları için temel oluşturacaktır. Bu yüzden blogunuzu kesinlikle Google'ın Analytics servisine ekleyin. Analytics'in nasıl eklenebileceğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Sonuç: Blogger doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça yararlı bir servis. Dolayısı ile blogunuz için yukarıdaki yönergeleri doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra, düzenli içerik girişi de sağlarsanız, yapmanız gereken başka bir işleme de pek gerek kalmayacaktır. Evet, gerçekten de öyle.

Elbette sosyal medya hesaplarınızı da aktif tuttuğunuz takdirde, blogunuz belli bir zaman ardından sağlıklı bir ziyaretçi sayısına ulaşacaktır. Belirtildiği gibi teknik olarak Blogger'da çok fazla sayıda yapılması gereken SEO bazlı işlem bulunmuyor. Blogger üzerinde yukarıda yer alan faktörleri göz önünde bulundurmanız, uzun vadede tarafınıza fayda sağlayacaktır. Bunlara ek olarak elbette site içi SEO ve site dışı SEO gibi faktörleri de değerlendirmeniz, aynı şekilde uzun vadede yararlı olacaktır.


    • la tahzen
    • 6 Ekim 2016, 20:52

    Teşekkürler

      • Şahin Gezici
      • 6 Ekim 2016, 22:38

      Merhaba,

      Yorumunuz için biz teşekkür ederiz.

      İyi Günler

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık